De lekkerste plaattaart met flespompoen

De lekkerste plaattaart met flespompoen

Ik ben echt dol op de herfst. Heerlijk thuis onder een warm dekentje terwijl de wind en regen buiten vrij spel hebben. Of lekker naar het bos om tijdens een zonovergoten wandeling met volle teugen te genieten van de prachtige kleuren om mij heen. Zo’n echte herfstdag vraagt natuurlijk ook om een echte herfstmaaltijd en dan denk ik meteen aan pompoen. Mijn favoriete recept is plaattaart met flespompoen, in mijn geval uit eigen moestuin.

Wat heb je nodig?
1 pakje bladerdeeg | 1 flespompoen | 4 rode uien | 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn | 2 eetlepels olijfolie | 150 gram walnoten | 200 gram verse geitenkaas

Hoe snijd je flespompoen?
Ik begin altijd met het meest lastige klusjes: het in stukken snijden van de flespompoen. Gelukkig heb ik inmiddels een goede techniek ontwikkeld, die ik graag met je deel. Snijd de boven- en onderkant van de flespompoen en de rest in dikke plakken. Snijd deze plakken in kwarten en verwijder vervolgens vrij eenvoudig de schil en zaden. Snijd het overgebleven vruchtvlees in stukken en zet ze even apart.

Grove pompoenpuree
Verwarm de oven alvast voor op 210 °C. Leg ondertussen een vel bakpapier op de bakplaat en daarop de ontdooide plakjes bladerdeeg. Druk de plakjes voor een mooie bodem met een vork aan elkaar vast. Zet de pompoen net onder water en kook de stukken in 12 minuten gaar. Laat de pompoen goed uitlekken in een vergiet en stamp de stukken tot een grove puree. Breng de puree op smaak met zout en peper. Verdeel de puree over het bladerdeeg en plaats de bakplaat in het midden van de oven.

Verbrokkelde geitenkaas
Zet de kookwekker in eerste instantie op 10 minuten. Benut die tijd om de rode uien in dunne ringen te snijden. Doe de ringen samen met de fijngehakte rozemarijn, walnoten en olijfolie in een kom en meng dit alles goed door elkaar. Verdeel dit mengsel en de in kleine stukken verbrokkelde geitenkaas over de puree. Doe de bakplaat nog eens 25 minuten in de hete oven en verheug je ondertussen op de lekkerste plaattaart met flespompoen.

Eet smakelijk en graag tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Een pakketje verse tomatensoep

Een pakketje verse tomatensoep

Volkoren brood uit eigen oven

Volkoren brood uit eigen oven

Courgettesoep met gerookte zalm

Courgettesoep met gerookte zalm

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *