Gebreide deken voor op de bank

Gebreide deken voor op de bank

In deze eerste, nog koude maand van het jaar zit ik ‘s avonds graag onder een warme deken op de bank. Het liefst een deken die ik zelf heb gemaakt. Het patroon voor dit gebreide exemplaar vond ik op de website van Happy Handmade Living. Met alleen de steken recht en averecht echt heel simpel om te breien. Ontdek het zelf door via bovenstaande link een kijkje te nemen.

Hetzelfde verfbad!
Voor mijn deken heb ik negen bollen Julia van de Zeeman gebruikt. Acht voor de deken zelf en één voor de speelse franjes. Qua kleur ben ik voor okergeel gegaan. Om kleurverschil te voorkomen, heb ik er natuurlijk voor gezorgd dat ze uit hetzelfde verfbad komen. De code vind je op het etiket en is in dit geval Lot 4039. Deze wol brei je op naalden nummer 7 of 8. Heb je net als ik de neiging om iets strakker te breien? Houd dan de dikste van de twee aan.

Hoeveel steken?
Het patroon beschrijft een deken van 110 bij 165 centimeter. Om te berekenen hoeveel steken je met je eigen wol moet opzetten, kijk je op het etiket. Op mijn etiket staat dat er 14 steken en 20 toeren nodig zijn om een lapje van 10 bij 10 centimeter te breien. Voor een kleed van 110 centimeter breed moet ik dus 11 x 10 centimeter = 11 x 14 steken = 154 steken opzetten. Verder volg je gewoon het patroon, te beginnen met drie toeren in een enkele gerstekorrel.

Eigen twist
Toen de deken klaar was, heb ik er een eigen twist aan gegeven door het van speelse franjes te voorzien. Wil jij dat ook? Wikkel dan de wol om een plankje en knip de draden aan beide zijden door. Zo weet je zeker dat de franjes allemaal even lang zijn. Pak vervolgens drie draden, haal deze dubbel geslagen door de eerste steek en trek alle draden door de ontstane lus strak aan. Sla voor de volgende franje twee steken over en herhaal dit tot het eind.

Mooi resultaat
Het was echt leuk om na de haaknaald weer eens breinaalden in handen te hebben. Ik ben blij met mijn warme deken en maak er iedere avond dankbaar gebruik van. Stiekem vind ik het best jammer dat de deken nu klaar is. Ik brei graag nog een exemplaar. Welke kleur stel jij voor? Laat het mij hieronder weten en wie weet zie binnenkort ‘jouw’ deken voorbij komen.

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Zomerse driehoek sjaal

Zomerse driehoek sjaal

Gehaakte servetring schot in de roos

Gehaakte servetring schot in de roos

Kerstengeltje voor in de boom

Kerstengeltje voor in de boom

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *