Gezonder leven met 0.0-bier

Gezonder leven met 0.0-bier

Een nieuw jaar gaat bij mij altijd gepaard met goede voornemens. Dit jaar ga ik voor een gezondere leefstijl en dus heb ik mij aangemeld voor IkPas ofwel Dry January. Van 1 tot en met 30 januari 2020 drink ik geen druppel alcohol. Om de kat niet op het spek te binden, staat deze Bier Babbel dan ook in het teken van alcoholvrije bieren. Normaal gesproken staan ze niet op mijn boodschappenlijstje, maar misschien moet ik het toch eens overwegen.

Buckler-drinker
Bij alcoholvrij bier moet ik altijd aan cabaretier Youp van ‘t Hek denken. In zijn eerste oudejaarsconference (1989) nam hij Buckler, het alcoholarme bier (0.5) van Heineken, op de hak. Volgens velen deden zijn uitlatingen over de typische Buckler-drinker de verkoopcijfers van het inmiddels beruchte bier kelderen. Feit is dat Heineken het merk in 1993 van de Nederlandse markt haalde. Toch bijzonder dat de alcoholvrije bieren dertig jaar later een vaste plek in de schappen van onze supermarkten hebben veroverd. Wat is er veranderd?

Schijf van Vijf
Net als ik kiezen steeds meer mensen voor een gezondere leefstijl. Ongetwijfeld ingegeven door de vele berichten over het effect van voeding op onze gezondheid. Zo verdween alcohol in 2016 van de Schijf van Vijf. Het uitgangspunt van één of twee glazen per dag werd gewijzigd in helemaal geen alcohol. Om wel van gezellige etentjes en avondjes te blijven genieten, grijpen steeds meer mensen naar de 0.0-fles. Wat daarbij helpt, is de verbeterde smaak van alcoholvrije bieren. Ze vormen dan ook een prima alternatief voor een pilsje of het verplichte colaatje als er nog gereden moet worden, maar tegen een speciaal bier kunnen ze in mijn ogen echt niet op. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik de Affligem 0.0 of het donkere Grolsch Herfstbier 0.0 nog nooit heb geproefd.

Volop genieten
Mijn deelname aan IkPas is dan ook niet gericht op een alcoholvrij leven. Wel wil ik de gewoonte doorbreken om ook op een doordeweekse avond een heerlijke Grimbergen, Westmalle of Affligem te drinken. Na 30 januari wil ik alleen op vrijdag- en zaterdagavond een speciaal biertje drinken. Ik weet zeker dat ik er dan nóg meer van zal genieten. Naar de mooie verhalen achter een bijzondere speciaal bieren blijf ik zoeken. Verhalen die ik in volgende Bier Babbels graag met je deel. Voor nu houd ik het nog even bij 0.0.

Proost en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Achel, trappist uit het grensgebied

Achel, trappist uit het grensgebied

Trappist, zo veel meer dan bier alleen

Trappist, zo veel meer dan bier alleen

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *