Courgettesoep met gerookte zalm

Courgettesoep met gerookte zalm

Mijn eerste werkweek en dus mijn eerste blog van het nieuwe jaar. Ik heb er zin in, al moet ik eerlijk bekennen dat het wel wat moeite kost om de kerstvakantie los te laten. Het was een heerlijke vakantie met alle tijd voor mijn vijf passies en dus ook voor koken. Graag deel ik het recept van deze heerlijke courgettesoep met gerookte zalm. Niet alleen de perfecte start van het afgelopen kerstdiner, maar ook de perfecte maaltijd nu het allemaal weer wat minder, maar niet minder smaakvol mag.

Wat heb je nodig?
2 courgettes en 1 ui | 2 eetlepels olijfolie | 2 groentebouillonblokjes | 1 liter water | 125 ml slagroom | 200 gram gerookte zalm | versgemalen peper

Op de snijplank
In het seizoen haal ik de courgettes natuurlijk uit mijn eigen moestuin. Dit keer komen ze gewoon uit de supermarkt. Eenmaal op de plank snijd je de courgettes – zonder beide uiteinden – over de lengte in vier kwarten om ze vervolgens in dunne plakken te snijden. De ui snipper je fijn (het minst leuke klusje dat mij altijd de nodige tranen kost). Wil je nog meer smaak aan de soep toevoegen? Pers dan ook twee tenen knoflook uit.

In de pan
Na het snijwerk verwarm je twee eetlepels olijfolie in de soeppan. Hierin fruit je eerst de ui (en knoflook). Na een minuut voeg je de courgette toe. Deze fruit je zo’n vier minuten mee. Vervolgens gaan het water en de twee groentebouillonblokjes erbij. Je zet het vuur hoog en wacht al roerend tot het water kookt. Eenmaal aan de kook zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan om de soep vervolgens een kwartiertje te laten pruttelen.

Aan tafel
Terwijl de soep staat te pruttelen, snijd je de zalm in kleine snippers. Ben je niet zo van vis? Vervang de zalm dan door blokjes gerookte ham of kipfilet. Haal de soep na een kwartiertje van het vuur, pureer het met een staafmixer en roer de slagroom erdoor. Aan tafel verdeel je de soep over de kommen. Laat iedereen zelf naar smaak de zalmsnippers en versgemalen peper toevoegen. Om de lichte maaltijd compleet te maken, serveer je bij de soep een paar plakjes stokbrood belegd met (kruiden)roomkaas en een plakje zalm.

Eet smakelijk en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Een pakketje verse tomatensoep

Een pakketje verse tomatensoep

Volkoren brood uit eigen oven

Volkoren brood uit eigen oven

De lekkerste plaattaart met flespompoen

De lekkerste plaattaart met flespompoen

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *