Kerstengeltje voor in de boom

Kerstengeltje voor in de boom

Voor het derde jaar op rij zoekt onze bibliotheek hulp bij het creëren van een bijzondere kerstboom. En voor het derde jaar op rij haak of brei ik met veel plezier mijn bijdrage. Het eerste jaar heb ik in diverse kleuren groen lapjes van tien bij tien centimeter gebreid. Alle ingebrachte lapjes vormden samen een unieke boom. Het tweede jaar werden er witte sterren en sneeuwvlokken gevraagd en dus ben ik aan het haken geslagen. Nu vraagt de bibliotheek witte engeltjes. Op YouTube vond ik dit lieve kerstengeltje op het kanaal van Vraag het Suus.

Vleugels van kerstengeltje
Voor dit haakpatroon heb ik bij de Action twee bollen Wool Softy Merino van Alison & Mae gekocht. Met deze wol haak je op naald 3 of 3,5 dit kerstengeltje. Het is niet moeilijk en met het filmpje van Vraag het Suus ook voor beginners prima te doen. Zorg wel dat je de korte, losse draad langs de ring van tien lossen legt, zodat je de twintig stokjes van de eerste toer eromheen kunt haken. Dan kun je de ring straks wat strakker aantrekken. Als je het filmpje volgt, heb je in de tweede toer veertig en in de derde toer zestig stokjes gehaakt.

Sierlijk randje
Daarna laat het filmpje zien hoe je twintig boogjes met daarin twintig waaiertjes creëert. En dan komt er een lastig stukje. De vleugeltjes ontstaan door de gehaakte cirkel dubbel te vouwen en op twee keer twee tegenover elkaar liggende waaiertjes twintig stokjes te haken. In tegenstelling tot het filmpje vouw ik niet de voorkant, maar de achterkant van het haakwerk tegen elkaar aan. Zo haak je ook de rok van het kerstengeltje buiten langs en blijft de mooie kant van het haakwerk zichtbaar.

Rok van kerstengeltje
Ondanks de andere manier van vouwen, kun je het filmpje natuurlijk gewoon blijven volgen. Bedenk wel dat je het haakwerk iets anders in handen hebt, omdat je buiten langs blijft haken. Nadat je de twintig stokjes hebt gemeerderd tot veertig stokjes, haak je met een andere techniek dan hiervoor opnieuw twintig boogjes waar het rokje aan komt te hangen. Nu kun je even tempo maken door in de drie toeren die volgen telkens twee stokjes, drie lossen en twee stokjes te haken.

Hoofd van kerstengeltje
Nu alleen het hoofdje nog en daarvoor heb je naast de wol en haaknaald ook wat vulling, een gekleurde draad, kladblaadje en pen nodig. Nadat je vijf vasten in een magische ring hebt gehaakt, meerder je in de tweede naar tien en in de derde toer naar twintig vasten. Vervolgens haak je acht toeren lang in iedere vaste 1 vaste, waarbij je de eerste vaste met het gekleurde draadje markeert. Eenmaal rond zet je een streepje op het kladblaadje tot je acht streepjes hebt staan. Zonder dit hulpmiddel raak ik zelf iedere keer de tel kwijt. Stop hierna het hoofdje vol vulling om het vervolgens te sluiten door telkens na twee vasten een vaste over te slaan.

Ons pronkstuk is klaar
Het enige wat je nu nog moet doen, is het hoofdje met naald en draad vastzetten. Vervolgens hecht je alle losse draden af. Om het kerstengeltje in de boom te kunnen hangen, haak je tot slot een ketting van veertig lossen direct aan de bovenkant van het hoofdje vast. Daarmee is het pronkstuk van onze bijzondere kerstboom klaar.

Vrolijk kerstfeest en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Zomerse driehoek sjaal

Zomerse driehoek sjaal

Gehaakte servetring schot in de roos

Gehaakte servetring schot in de roos

Gebreide deken voor op de bank

Gebreide deken voor op de bank

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *