Moestuin in groei

Moestuin in groei

In mijn vorige blog over Groen Geluk deelde ik mijn moestuin op papier. Inmiddels zijn we enkele weken verder en kan ik melden dat deze papieren versie de weg naar buiten gevonden heeft. Afgelopen weekend heb ik als laatste de bloemkool, broccoli, rode kool, spruitjes en boerenkool in de volle grond gezaaid. Nu maar hopen dat er voldoende plantjes opkomen om te verspenen zodra de eerste echte blaadjes groot genoeg zijn. Voor wie niet weet wat verspenen is: bij het verspenen krijgen de dicht op elkaar staande kiemplantjes een eigen plekje met alle ruimte om verder te groeien.

Gespreide oogst
Een paar weken geleden zaaide ik twee rijen lage bonen. Pas toen de eerste bonen zich boven de grond lieten zien, heb ik weer twee rijen gezaaid. Nu wacht ik tot ook deze zich laten zien om vervolgens de laatste twee rijen te zaaien. Zo spreid ik de oogst en voorkom ik dat we een week lang alleen maar bonen eten. Hetzelfde doe ik met de sla. Nu de kropsla het goed doet, heb ik de ijsbergsla gezaaid en kan ik over een langere periode heerlijke salades uit eigen moestuin eten.

Wisselend resultaat
Dat moestuinieren niet altijd volgens plan verloopt, blijkt wel uit mijn spinazie. Twee rijen heb ik gezaaid, maar ondanks mijn goede zorgen is er weinig opgekomen. Niet genoeg voor een heerlijke spinazietaart, maar wel te verwerken in een salade, smoothie of omelet. Nu maar hopen dat mijn tweede poging wel de gewenste oogst oplevert. Gelukkig doen de wortelen, prei, knoflook en ui het goed. En dat geldt ook voor de bietjes. Aan mij de schone taak om hun bed vrij van onkruid te houden.

Opvallende verschijning
Terwijl de eerste aardbeien al rood kleuren, laten de flespompoen en courgette heel bescheiden hun eerste blaadjes zien. Van die bescheidenheid is binnenkort geen sprake meer en dus is het belangrijk de nog kleine planten op ruime afstand van elkaar in de moestuin te zetten. Ze mogen dan wat verloren overkomen, maar met hun grote bladeren, opvallende bloemen en vruchten vormen ze straks een opvallende verschijning.

Verbazingwekkend groeiproces
Iets minder uitbundig, maar niet minder verrassend zijn de aardappelen. Ondanks de late nachtvorst hebben ze zich goed gehouden en dus heb ik er alle vertrouwen in dat ieder pootaardappeltje zich tot zeker tien aardappelen weet te vermeerderen. In dat iedere keer weer verbazingwekkende groeiproces schuilt voor mij het groene geluk. Geluk dat ik ook in een volgende blog graag met je deel.

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Oogsten tussen het onkruid

Oogsten tussen het onkruid

Moestuin op papier

Moestuin op papier

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Pittige tuinkers in een schaaltje

Pittige tuinkers in een schaaltje