Moestuin op papier

Moestuin op papier

De lente is in aantocht en dan ontkiemt bij mij altijd het groene geluk. In de tuin rond mijn huis, maar voor het derde jaar op rij ook in de moestuin aan de rand van mijn woonplaats. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het groene geluk ver te zoeken is wanneer je ter voorbereiding op het nieuwe seizoen alleen nog maar natte, zwarte grond kunt schoffelen. Gelukkig brengt mijn moestuin op papier dan de nodige balans.

Wisselteelt
Om het overzicht te bewaren, heb ik mijn moestuin met stoeptegels in vijf vakken en vier stroken verdeeld. Nu het nieuwe seizoen in aantocht is, breng ik deze vakken en stroken over op papier. Rekening houdend met de noodzakelijke wisselteelt en mijn eigen fruit- en groentewensen, teken ik waar komend seizoen wat moet komen.

Vaste plek
In de eerste strook teken ik de rabarber, die als vaste plant gewoon mag blijven staan. Hetzelfde geldt voor de frambozen en bessen in de tweede strook. Ook helemaal thuis op hun vaste plek zijn de rozemarijn, salie, dille en andere kruiden in strook drie. Het voor de winter geplante stekje van een braam mag zijn uiterste best doen in strook vier. Nu is binnen onze moestuinvereniging afgesproken dat de aardappelen dit jaar voorop staan en dus staat ook het gewas in het eerste vak al helemaal vast.

Vele groenten
De overige vier vakken mag ik vrij invullen, te beginnen met winterpeen, wortel, (lente)ui, knoflook, prei en bietjes in het tweede vak. In het derde vak komen de bonen, courgette en flespompoen. De bloemkool, broccoli, rode kool, spruitjes en boerenkool vinden hun weg naar vak vier. Het vijfde en laatste vak biedt plek aan de aardbeien, spinazie, andijvie en sla. Tot slot biedt de kas een goed onderkomen voor de aubergine, tomaat, komkommer en paprika. Als extraatje teken ik naast de kas ook nog wat kleurrijke bloemen in.

Aan de slag
Nu alles een plek heeft gevonden op papier, kan ik niet wachten met de vertaling naar de moestuin. Ik houd je op de hoogte.

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Oogsten tussen het onkruid

Oogsten tussen het onkruid

Moestuin in groei

Moestuin in groei

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Pittige tuinkers in een schaaltje

Pittige tuinkers in een schaaltje