Oogsten tussen het onkruid

Oogsten tussen het onkruid

Twee weken lang hebben we volop genoten van onze vakantie in het altijd mooie Zuid Limburg. Twee weken, waarin mijn moestuin volledig op zichzelf was aangewezen. Gelukkig is er tussen de zonnestralen door de nodige regen gevallen. Dit groeizame weer heeft niet alleen de gewassen, maar ook het onkruid goed gedaan. Het is dus duidelijk wat mij direct na thuiskomst te doen staat: oogsten en wieden.

Imposante ui
Natuurlijk kan ik het niet laten om met het oogsten te beginnen. In mijn kas pluk ik de eerste twee komkommers. De cherrytomaten zijn nog te groen en dus laat ik die lekker hangen. Met een schep wip ik heel voorzichtig een handje vol kleine, maar fijne worteltjes uit de grond. Ook knip ik twee prachtige courgettes van de plant met drie gele bloemen als voorbode van de volgende exemplaren. Nadat ik ook vier rode bieten en een imposante ui uit de grond heb gehaald, begin ik aan de leukste klus: aardappelen rooien.

Goede aardappelen
Het blijft mij verbazen dat ieder pootaardappeltje tien tot soms wel twintig aardappelen oplevert. De aardappelen gaan van de moestuin de kofferbak van mijn auto in. Om te voorkomen dat de aardappelen gaan rotten, leg ik ze in de achtertuin te drogen. Enkele gekneusde aardappelen vinden hun weg naar de groene container. Alle goede aardappelen gaan in een grote, donkere kist met voldoende ventilatie. Ons maaltje aardappelen is voor de komende maanden veilig gesteld.

Gratis compost
Dan moet ik er toch aan geloven: onkruid wieden. Eerst trek ik alles wat hoog staat met de handen weg. Voor het kleine onkruid pak ik de schoffel. Al het onkruid gooi ik op een grote hoop (het compostvat is al vol). Wat niet op de grote hoop gaat, is het loof van de aardappelen. Volgens de wijze heren van de moestuin is dat met het oog op de coloradokever en de aardappelziekte (fytoftora) niet wenselijk. Voor het onkruid graaf ik straks een groot gat, waarin het als gratis compost weer van waarde zal zijn. Het loof van de aardappelen gaat thuis in de groene container.

Volwaardige prei
Met al het onkruid weer redelijk onder de duim kan ik verder met het uitplanten van de prei. De zaden zijn inmiddels uitgegroeid tot preitjes even dik als mijn pink en dus is het tijd voor een eigen plekje met alle ruimte om uit te groeien tot een volwaardige prei. Met de achterkant van de bezem steek ik op zo’n acht centimeter van elkaar gaten in de grond. In ieder gat komt een preitje, waarvan ik de bovenkant en een klein stukje van de wortels heb afgeknipt. Dit schijnt de groei van de prei te stimuleren. Ik kan natuurlijk weer niet wachten…

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Moestuin in groei

Moestuin in groei

Moestuin op papier

Moestuin op papier

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Pittige tuinkers in een schaaltje

Pittige tuinkers in een schaaltje