Pittige tuinkers in een schaaltje

Pittige tuinkers in een schaaltje

Geluk zit vaak in kleine dingen en dat geldt ook voor Groen Geluk. Nu wij diep in de herfst zitten, valt er op mijn moestuin niet veel te beleven. De boerenkool en prei wachten geduldig tot ik ze kom oogsten en verder is het alleen wat schoffelen om het onkruid voor te blijven. Stiekem mis ik dan het plezier van zaaien, oogsten en smullen. Bladerend door eerdere exemplaren van het prachtige magazine LandIdee stuitte ik op een artikel over tuinkers en dat bracht mij op een idee.

Kweken op keukenpapier
In het artikel werd uitgelegd dat je tuinkers heel eenvoudig kunt kweken op vochtig keukenpapier. Nu kun je dat natuurlijk in één grote schaal doen, maar ik heb heel bewust voor vijf kleine amuseschaaltjes gekozen. Waarom? Dat laat ik je graag zien.

Tuinkers in een amuseschaaltje
Je begint met het eerste, in mijn geval ronde amuseschaaltje. Knip ter grootte van de bodem twee rondjes uit een vel keukenpapier. Leg beide rondjes in het schaaltje en strooi er de piepkleine tuinkerszaadjes op. Vervolgens maak je het keukenpapier en de zaadjes vochtig met een plantenspuit. Geef het schaaltje een mooi plekje in de vensterbank en controleer regelmatig of het nog vochtig genoeg is. En hoe nu verder? Na twee dagen vul je het tweede schaaltje op dezelfde manier, na weer twee dagen het derde schaaltje en zo ga je door tot alle schaaltjes gevuld zijn.

Mooi groen in de vensterbank
Het zal je niet verbazen dat de tuinkers in het eerste schaaltje als eerste ontkiemt om vervolgens tot een eetbaar plantje uit te groeien. De andere schaaltjes volgen steeds twee dagen na elkaar en zo ontstaat er een mooi en groen plaatje in jouw vensterbank. Na een dag of zeven kun je de tuinkers uit het eerste schaaltje oogsten; precies genoeg voor een boterham met kaas. En met de andere schaaltjes al voorbereid, weet je dat je nog vier keer een vers plukje tuinkers volgt. Veel beter dus dan één grote schaal met na een paar dagen het risico van doorgeschoten tuinkers.

Tuinkers op herhaling
Wil je nog langer van dit pittige, maar zo kwetsbaar ogende plantje genieten? Vul ieder schaaltje na de oogst dan gewoon opnieuw.

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Oogsten tussen het onkruid

Oogsten tussen het onkruid

Moestuin in groei

Moestuin in groei

Moestuin op papier

Moestuin op papier

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *