Gehaakte servetring schot in de roos

Gehaakte servetring schot in de roos

Soms verdient een gedekte tafel een feestelijk tintje. Als er iets te vieren valt, maar ook als je een heerlijk verwenmomentje wilt creëren. Naast je mooiste servies, sprankelende glazen, bloemen en kaarsen is deze gehaakte servetring dan echt een schot in de roos. Ik vond deze mooie roos op het YouTube-kanaal van Made By Siem . Zelf bedacht ik er een gehaakte ketting aan, die rond het servet kan worden gewikkeld.

Ketting haken
Voor deze roos heb ik Catona – 517 Ruby van Scheepjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook één van de vele andere kleuren van Catona kiezen. Afhankelijk van hoe strak je haakt, kies je voor haaknaald 2.5 – 3.5. Na een stukje proefhaken ben ik voor het mooiste resultaat met haaknaald 3 gegaan. Vervolgens heb ik simpelweg het filmpje gevolgd. Je zult zien: met een ketting van 66 lossen is het begin echt een makkie.

Driehoekjes haken
Je begint de tweede toer met een stokje in de zesde losse vanaf de haaknaald. Daarna is het even opletten. Sla twee lossen over en haak in de derde losse een stokje. Haak vervolgens twee lossen gevolgd door een stokje in diezelfde derde losse. Er ontstaat dan een driehoekje. Sla dan weer twee lossen over en haak opnieuw een stokje in de derde losse, twee lossen en een stokje in diezelfde derde losse. Herhaal dit tot het einde van de toer.

Waaiertjes haken
Begin de derde toer met drie lossen (= het eerste stokje), een stokje, drie lossen en twee stokjes in het eerste driehoekje. Haak vervolgens twee stokjes, drie lossen en twee stokjes in het volgende driehoekje en herhaal dit tot het einde van de toer. Begin de vierde toer met één losse en haak vervolgens zeven stokjes in het eerste boogje. Haak in de tussenliggende opening een vaste en dan opnieuw zeven stokjes in het boogje. Herhaal dit tot het einde van toer en hecht het haakwerk af.

Oprollen en vastzetten
Houd bij het afhechten een lange draad over, want deze heb je nodig om de roos in elkaar te zetten. Dat doe je door de slinger vanaf de kant zonder draad op te rollen. De ketting van de eerste toer vormt dan de voet van de roos (zie de roos rechts op de foto bovenaan deze blog). Haal de lange draad van meerdere kanten met een naald door de voet van de roos en hecht deze af. Vervolgens heb ik een nieuwe draad door de voet van de roos gehaald en er 60 lossen mee gehaakt. De uiteinden van de ketting heb ik met een driedubbel knoopje aan elkaar gebonden. Het knoopje heb ik weggewerkt door voorzichtig aan een kant van de ketting te trekken, zodat dit in de voet van de roos verdwijnt.

Veel haakplezier en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Zomerse driehoek sjaal

Zomerse driehoek sjaal

Gebreide deken voor op de bank

Gebreide deken voor op de bank

Kerstengeltje voor in de boom

Kerstengeltje voor in de boom