Trappist, zo veel meer dan bier alleen

Trappist, zo veel meer dan bier alleen

Bij trappist denken de meeste mensen aan bier en dat is ook wel terecht. Toch vallen er nog meer producten onder de noemer trappist. Denk bijvoorbeeld aan wijn en likeur, brood en kaas, koekjes en chocolade, olijfolie en meer. Trappist is dan ook geen biersoort, maar een verwijzing naar de herkomst van deze volgens mijn smaakpapillen verrukkelijke speciaal bieren.

Sober kloosterleven
De herkomst ligt bij de monniken van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie, ook wel trappisten genoemd. Zij leven volgens de Regel van Sint-Benedictus van Nursia (480-550). Deze regel schrijft een sober kloosterleven voor, waarin bidden en werken (ora et labora) centraal staat. Twintig abdijen van deze orde zijn lid van de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

Drie criteria
Veertien van deze abdijen produceren trappistenbier, alhoewel het Spaanse Carden᷉a en Franse Mont des Cats niet het label ‘Authentic Trappist Product’ mogen voeren. Voor dit label gelden drie criteria: het bier wordt in of nabij de abdij gebrouwen, de productie vindt onder toezicht van de monniken plaatst en de opbrengsten komen ten goede aan goede doelen en de kloostergemeenschap zelf.

Eigen verhaal
Op dit moment dragen twaalf trappistenbieren met trots het ATP-label: Achel, Westmalle, Chimay, Orval, Rochefort en Westvleteren uit België, La Trappe en Zundert uit Nederland, Stift Engelszell uit Oostenrijk, Mount St. Bernard uit Engeland, Tre Fontane uit Italië en Spencer Trappist uit Amerika. Iedere trappist heeft een eigen verhaal, maar deze deel ik graag in volgende Bier Babbels.

Proost en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Achel, trappist uit het grensgebied

Achel, trappist uit het grensgebied

Gezonder leven met 0.0-bier

Gezonder leven met 0.0-bier

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *