Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Verliefd op het Chinees lantaarnplantje

Kamerplanten zijn weer helemaal in. Ook de soorten die vroeger bij oma in de kamer stonden. Eén van die soorten is het Chinees lantaarnplantje. Sinds een paar maanden een subtiele sfeermaker op mijn boekenkast. Dat ik op slag verliefd werd op dit mooie plantje is niet zo gek, want naast de originele naam Ceropegia Woodii staat het Chinees lantaarnplantje ook wel bekend als ‘string of hearts’.

Mooie hanger
Het Chinees lantaarnplantje vormt samen met 160 tot 200 andere soorten het geslacht Ceropegia. Een deel van dit geslacht bestaat uit hangplanten met dunne stengels, waaraan steeds twee, tegenover elkaar liggende blaadjes groeien. De blaadjes van het Chinees lantaarnplantje lijken op hartjes; vandaar de liefdevolle bijnaam ‘string of hearts’. Meer gangbaar is de naam Chinees lantaarnplantje, een verwijzing naar de roze bloemetjes die – hoe kan het ook anders – wel iets weg hebben van een Chinees lantaarntje.

Makkelijke gast
Ik heb ergens gelezen dat het Chinees lantaarnplantje oorspronkelijk uit Zimbabwe en het oosten van Zuid Afrika komt. Hier in Nederland doet deze makkelijke gast het bijzonder goed als kamerplant. De verzorging stelt echt niets voor. Pas als de grond is ingedroogd, geef je weer een klein beetje water. In de zomer is dat eens per week, in de winter eens in de twee à drie weken. Geef het plantje bij voorkeur een lichte plek zonder direct zonlicht, op een hoge kast of in een mooie hanger aan het plafond. Een wat donkere plek is ook geen probleem, al zeggen ze dat de mooie tekeningen in het blad dan geleidelijk verdwijnen en dat is natuurlijk jammer.

Stekken – methode 1
Wil je nog meer lantaarnplantjes? Stekken is echt kinderlijk eenvoudig. Bij voldoende lengte – de strengen kunnen wel meer dan een meter lang worden – knip je het onderste deel af. Wees niet bang, ze lopen gewoon weer uit. Zet de afgeknipte stengels in water, maar let op dat de blaadjes niet kopje onder gaan. Na een tijdje groeien er wortels aan de stengels en kun je ze in de grond zetten. Je zult zien dat ook dit lantaarnplantje snel groeit en op den duur zelf nieuwe stekjes zal leveren.

Stekken – methode 2
Er is nog een manier om het Chinees lantaarnplantje te stekken. Bij een ouder lantaarnplantje ontstaan hier en daar knolletjes op de stengels. Knip de stengels aan weerszijden van enkele knolletjes af. Leg de knolletjes half verscholen in licht vochtige grond en er groeien vanzelf nieuwe stengels uit. Nog een leuke tip: door de knolletjes bij het bestaande lantaarnplantje in de grond te stoppen, creëer je een mooie volle bos.

Uit de knoop
Ik ben blij met mijn Chinees lantaarnplantje en schenk het graag mijn volle aandacht. Dat betekent dat ik ook regelmatig de stengels uit de knoop haal. Ze hebben namelijk de neiging om elkaar in hun groei te omarmen. Of mijn Chinees lantaarnplantje blij is met haar plekje in mijn huis zal blijken als de eerste roze bloemetjes zich laten zien. Ik kan niet wachten…

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Oogsten tussen het onkruid

Oogsten tussen het onkruid

Moestuin in groei

Moestuin in groei

Moestuin op papier

Moestuin op papier

Pittige tuinkers in een schaaltje

Pittige tuinkers in een schaaltje

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *