Volkoren brood uit eigen oven

Volkoren brood uit eigen oven

Niets zo lekker als de geur van versgebakken brood en die wilde ik weleens in eigen keuken opsnuiven. Om het mijzelf niet al te moeilijk te maken, ging ik op zoek naar een recept voor een eenvoudig volkoren brood. Ik kwam uit op de website van 24Kitchen waar de welbekende Rudolf van Veen in een filmpje stap voor stap uitlegt hoe je met eerlijk handwerk en het nodige geduld een heel lekker brood bakt.

Wat heb je nodig?
500 gram volkoren tarwemeel | 325 milliliter lauwwarm water | 7 gram gedroogde gist (of 15 gram verse gist) | 1 kleine lepel witte basterdsuiker | 1 theelepel zout | 1 eetlepel olie (of een klontje boter)

Stevig kneden
Net als Rudolf heb ik eerst de gist, basterdsuiker en zout in het lauwwarme water opgelost. Vervolgens heb ik het volkoren tarwemeel er bij gebrek aan een goede mixer volledig met de hand doorheen gekneed. Na een paar minuten doe je de eetlepel olie erbij. Echt heerlijk om dan nog zo’n tien minuten stevig te mogen kneden door het deeg uit te rekken en weer naar je toe te rollen. Tip: strooi voor het kneden wat bloem op het aanrecht om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.

Geduldig rijzen
En dan het belangrijkste ingrediĆ«nt: geduld. Het deeg moet namelijk drie keer rijzen. In tegenstelling tot Rudolf heb ik het deeg niet in twee stukken verdeeld, maar in z’n geheel in een met bloem bestrooid broodbakblik gelegd. Een schone theedoek erover en een half uurtje rijzen maar. Druk het deeg daarna plat tot een rechthoek. Rol de plak met de zijkanten naar binnen gevouwen op en laat het opnieuw een half uur rijzen.

Hete oven
Na het tweede half uur rijzen herhaal je het platdrukken en oprollen om het deeg vervolgens nog een uur onder de theedoek te laten rijzen. Verwarm de over ondertussen voor op 230 graden. Zet het bakblik na een uur rijzen in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Na 35 minuten is het volkoren brood klaar. Even laten afkoelen en dan beleggen met roomboter, oude kaas en tuinkers. Je weet niet wat je proeft.

Eet smakelijk en tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Rabarbermoes uit grootmoederstijd

Een pakketje verse tomatensoep

Een pakketje verse tomatensoep

Courgettesoep met gerookte zalm

Courgettesoep met gerookte zalm

De lekkerste plaattaart met flespompoen

De lekkerste plaattaart met flespompoen

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *