Zomerse driehoek sjaal

Zomerse driehoek sjaal

Hartje zomer en wat doe ik? Ik brei een zomerse driehoek sjaal. Met deze sjaal kan ik ook op een wat frissere zomeravond lekker lang in de tuin blijven zitten. Het patroon heb ik afgeleid van de fluffy sjaal uit mijn favoriete magazine LandIdee van maart/april 2020. Met alleen rechte steken op een rondbreinaald kan echt iedereen deze sjaal breien. Doe je mee?

Verrassend kleurverloop
Voor deze driehoek sjaal heb ik één Specials Amazing Cake (150 gram = 630 meter) van de Action gebruikt. Het etiket adviseert naalden nummer 3,5 – 5. Voor het mooiste resultaat heb ik gekozen voor rondbreinaalden nummer 3,5. Het breigaren met verrassend kleurverloop bestaat voor 95 procent uit katoen en voor 5 procent uit polyester. Na de groene en rode variant heb ik nu voor de blauwe gekozen.

Rechte steken
En dan nu het patroon. Om te beginnen, zet je drie steken op. Brei deze heen en terug in een rechte steek. Meerder de eerste steek van de derde toer door deze steek te breien, maar niet af te laten gaan. De lus die op de linker naald is blijven staan, steek je vervolgens aan de achterkant in (zie bovenstaande foto). Sla opnieuw de draad om, doorhalen en dit keer wel af laten gaan. Je hebt nu twee lussen op de rechter naald. Brei de toer in rechte steken uit en keer het werk. Meerder de eerste steek, brei de toer uit, keer het werk en herhaal dit tot je in totaal 285 steken op je rondbreinaalden hebt staan. Kant het werk nu af. Hoe? Ga naar YouTube, zoek op ‘breiwerk afkanten’ en kies één van de filmpjes, waarin het stap voor stap wordt voorgedaan.

Speelse kwastjes
Om de sjaal een leuke twist te geven, heb ik alle drie de hoeken van een speels kwastje voorzien. Met deze blauwe sjaal ben ik nog niet aan de kwastjes toe, maar op bovenstaande foto laat ik met grijs breigaren zien hoe het moet. Winkel de wol – afhankelijk van de dikte – twintig tot zestig keer om een plankje. Knoop de draden aan de bovenkant met een draadje aan elkaar en knip de draden aan de onderkant door. Knoop nu een wat langere draad op zo’n 1,5 centimeter van de bovenkant rond alle draden. Winkel de ene kant van de draad vijf tot zes keer rond de draden, zodat je de knoop niet meer ziet. Haal beide kanten van de draad nu met een naald van boven naar beneden door het winkeltje. Knip de draden vervolgens aan de onderkant op de gewenste lengte af. Zet de kwastjes op de hoeken vast, werk de losse draden netjes weg en klaar is je sjaal.

Lekker stoer
Je kunt deze zomerse driehoek sjaal op twee manieren dragen. Lekker stoer met de punt naar voren rond je hals of met de punt naar achter als heerlijke omslagdoek rond je schouders. Wil je liever een echt warme sjaal voor de winter? Kies dan voor wat dikker breigaren. Ik ga nu snel verder met mijn blauwe sjaal om je over een paar weken weer te verrassen met een nieuw Wol Wonder.

Tot snel, Astrid

Astrid Mensink

Related Posts

Gehaakte servetring schot in de roos

Gehaakte servetring schot in de roos

Gebreide deken voor op de bank

Gebreide deken voor op de bank

Kerstengeltje voor in de boom

Kerstengeltje voor in de boom